„W dzisiejszych czasach dzieci jedzą zbyt dużo cukrów prostych i tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, w ich diecie brakuje natomiast błonnika, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin. Polskie dzieci tyją najszybciejw Europie.”
9 maja dla uczniów z klas I – III odbyły się warsztaty dotyczące zdrowego żywienia. Zajęcia poprowadziła dietetyk pani dr Joanna Tkaczewska, która pracuje na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Warsztaty miały za zadanie pokazać dzieciom dobre wzorce i kształtować ich zdrowe nawyki żywieniowe. Dzieci poznają świat przez zabawę, obserwację, doświadczenia. Dlatego podczas warsztatów pani stwarzała odpowiednie warunki do aktywizacji myślenia i pobudzenia wszystkich zmysłów dzieci. W ramach warsztatów dzieci rozwiązywały zagadki, zapoznawały się z pokarmami, które są źródłem witamin i minerałów, zachęcane były do spożywania różnych produktów. Na warsztatach były poruszane tematy dotyczące pełnowartościowych diet, zostały przedstawione i omówione produkty, jakie powinny występować na co dzień w żywieniu oraz produkty których wszyscy powinni unikać. Niewątpliwie jedną z ciekawszych form promocji zdrowego żywienia było zademonstrowanie uczniom, ile łyżeczek cukru znajduje się w napojach oraz sokach owocowych, co powinno być ostrzeżeniem przed ich nadmiernym spożywaniem. Dzieci chętnie uczestniczyły w zajęciach a na zakończenie spotkania zadawały pytania. (D. S.)